UTILAJE SI ECHIPAMENTE DE FORAJ ROTATIV PENTRU PILOTI

Sisteme de foraj rotativ

Sistem clasic de foraj pentru piloti, prin care momentul de torsiune si forta verticala asupra sculelor de sapare sunt transmise prin intermediul unei bare telescopice denumita Kelly.

Peretii gaurii forate sunt sustinuti fie datorita presiunii lor hidrostatice crescute, fie de tuburile de foraj prin care se executa forarea.

Instalarea tuburilor de foraj se face fie de catre capul de rotire, fie de catre un oscilator de tuburi atasat la utilajul de foraj.

Cu o gama diversa de scule de foraj, sistemul poate fi folosit in toate tipurile de sol, inclusiv in roca dura.

Diametre de foraj: 600 - 3000 mm

Adancimi de foraj: pana la 125 m

O crestere a performantelor de foraj poate fi obtinuta prin utilizarea unui burghiu cu elice continua, care executa forarea dintr-o singura trecere.

Solul dislocat de varful burghiului este scos la suprafata de catre elicea continua. Peretii gaurii sunt sustinuti de catre burghiul plin cu materialul forat.

Folosirea unui sistem de trolii pentru avans faciliteaza penetrarea celor mai dure roci. Prin adaugarea unei bare Kelly ca extensie, adancimea de forare creste cu 6 - 8 m.

Betonul este pompat cu o pompa de beton prin canalul tubular din interiorul burghiului, in timpul extragerii acestuia.

Diametre de foraj: 500 - 1200 mm

Adancimi de foraj: pana la 36 m

Burghiul continuu si tuburile de foraj sunt introduse simultan in sol cu ajutorul a unui cap dublu de rotire, cu sensuri de rotire opuse.

Solul dislocat de varful burghiului este scos la suprafata de catre elicea continua, prin interiorul tuburilor de foraj si eliminat printr-un orificiu existent sub capul de rotire.

Betonul este introdus prin canalul tubular din interiorul burghiului, pe masura retragerii acestuia, odata cu coloana de tuburi de foraj.

Conceptia compacta a capului de rotire permite constructia de pereti de sustinere din piloti secanti, tangenti la peretii unor cladiri existente, maximizand astfel suprafata ce urmeaza a fi excavata. Metoda se numeste FoW (Front of Wall), foraj la perete.

Scula de sapare si indesare inspre peretii gaurii a materialului forat, este montata la baza coloanei de foraj si este introdusa in sol cu un moment de torsiune si cu o forta de apasare distribuita, foarte mari.

Betonul este introdus cu o pompa de beton prin canalul tubular din interiorul sculei de comprimare, pe masura ce aceasta este retrasa din sol.

Comprimarea completa a solului forat, pastreaza curata zona de lucru, cea ce permite o manevrare usoara a utilajelor.

Comprimarea peretilor gaurii creste capacitatea portanta a pilotilor.

Sistemul este ideal pentru soluri cu granulatie omogena si cu o capacitate de compactare medie.

Diametre de foraj: 500 - 700 mm

Adancimi de foraj: pana la 40 m

Procedeul SMW consta in realizarea de pereti de sustinere prin amestecarea materialului dislocat de echipamentul de foraj cu betonul lichid ce este pompat continuu pe parcursul forarii, prin interiorul coloanelor de foraj.

Echipamentul de foraj este compus din mecanismul de antrenare, prevazut cu cutie de distributie cu trei iesiri pentru prajini si trei burghie secante, cu duze pentru iesirea betonului pompat.

Dupa retragerea echipamentului de foraj, in amestecul proaspat se pot introduce prin apasare si vibrare grinzi H, de marimi si la intervale dictate de cerintele rezistentei statice a constructiei.

Grosime pereti: 350 - 500 mm.

Adancime pereti: 8 - 15 mm.

Sistemul CSM este o metoda noua ce provine din tehnologia BAUER de executie a peretilor diafragma cu unitati de frezare, de la care sunt preluate si multe dintre componentele de lucru.

Specificul metodei consta in aceea ca materialul rezultat prin frezare nu este evacuat, ci amestecat cu betonul lichid pompat permanent prin interiorul coloanei de frezare, realizand un mortar omogen.

Metoda este folosita pentru realizarea de pereti de sustinere, pentru stabilizarea solului coeziv sau mai putin coeziv, sau pentru executia unor elemente de fundatii speciale.

Principalele avantaje ale metodei sunt:

  • productivitate mare

  • solul dislocat devine material de constructie

  • fara inducere de vibratii si distrugeri ale mediului ambiant in timpul lucrului

Cand capacitatea portanta a solului pe care urmeaza sa se execute o constructie este insuficienta, una dintre metodele de crestere a acesteia este imbunatatirea parametrilor de rezistenta prin compactare cu ajutorul vibratoarelor de adancime.

Exista trei metode de imbunatatire a solului prin vibrare:

- Vibroflotatie - VF: se aplica in soluri necoezive sau putin coezive, prin compactarea terenului cu vibratoare de adancime, suspendate in cablul unei macarale si introduse in sol prin greutatea proprie, sub jet de apa sau aer, la distante de 2 - 4 m. Gaurile rezultate sunt umplute cu pietris.

- Vibrodeplasare - VD: se aplica in soluri coesive prin introducerea in sol a vibratorului de adancime impreuna cu coloana de alimentare cu pietris. Acestea sunt fixate pe sistemul de avans al mastului unei masini de baza, de tip BG. Pe masura ce vibratorul este scos, in etape de cca. 5 m, gaura este umpluta cu pietrisul din containerul aflat pe coloana de alimentare.

- Vibro coloane de beton - VCC: se aplica in soluri slabe, rezultate din straturi succesive de depozite si sedimente, incluzand si materiale organice. Vibratorul montat pe sistemul de avans al mastului unei masini de tip BG, este introdus in sol la adancimea stabilita, realizand compactarea prin vibrarea a solului din jurul gaurii. Pe masura scoaterii vibratorului, prin interiorul acestuia, este pompat betonul ce va umple gaura rezultata. In final se obtin practic niste piloti betonati neranforsati.

Compactarea dinamica - BDC

Este o metodă de creștere a densității solului. Solul compresibil este compactat prin căderea repetată a unor greutăți foarte mari, de la o înălțime prestabilită, pe suprafața acestuia. Energia cinetică degajată, care este transmisă în straturi mai profunde, forțează particulele solului să se rearanjeze spre o stare de creștere a compactării.

Gradul de compactare depinde de mărimea greutății, de înălțimea de la care aceasta este lansată și de natura solului care urmează a fi îmbunătățit.

Macaralele BAUER din seria MC sunt ideale pentru această metodă de îmbunătățire a solului. Funcție de mărimea macaralei și a troliului, sunt posibile diferite configurări pentru înălțimile de lansare și mărimea greutăților. Comanda troliului este complet automată în timpul ciclului de lucru.